Wednesday 17 September 2008

Tako Siam

Ini pula ialah pencuci mulut yang terkenal di Thailand. Daun pandan digunakan sebagai acauan. Keharuman daun pandan ni..menambahkan lagi kesedapan dessert ini. Sesiapa yang nak mencuba...resepinya seperti dibawah:



Bahan-Bahan:

Bahan Lapisan Atas:
4 camb tepung jagung
4 cawan santan
sedikit garam

Hiasan : Ceri merah + Hijau dipotong dadu - jika suka

Bahan Lapisan Bawah:
1 bungkus tepung Hon Kwee (warna hijau)
1 tin jagung whole kernel yang besar - ditapis ambil jagungnya saja
1 tin air sejuk(guna tin jagung)
1 cawan gula pasir
Daun Pandan untuk dibuat acuan
Sengkuang cina - dipotong dadu

Cara:

1. Buat acuan kuih tako dengan menggunakan daun pandan. Kemudian taburkan sedikit sengkuang cina ke dalam acuan tersebut.
2. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas ke dalam periuk dan masak sehingga ianya menjadi jernih.
3. Kemudian masukkan 1 sudu ke dalam acuan tadi. (Pastikan hanya 1/2 adunan dimasukkan ke dalam acuan).
4. Kemudian sediakan pula lapisan atas. Kacau semua bahan tadi di atas api sehingga pekat.
5. Kemudian tuangkan ke atas lapisan bawah yang telah diletakkan ke dalam acuan tadi. Hiasankan dengan ceri yang dipotong dadu.
6. Apabila semua adunan siap masukkan ke semua tako tadi ke dalam peti sejuk.

2 comments:

  1. bestnya dah nak balik. saya thn depan insyaAllah...mungkin ni raya akhir kat sini (harap2 begitulah...)
    M'sia kat mana...byk kuih pantai timur org belah sana ke? saya ni org Trg tapi duk Tronoh (UTP)...

    ReplyDelete
  2. Tak susah nak buat kuih ni rupanya tetapi nak cari bahan tu aja yang problem kat UK ni but kalau rajin pergi kedai cina insya'allah boleh dapat. Well kuih rasa tako ni sedap rasanya so cubalah!

    ReplyDelete