Saturday 13 September 2008

Kuih Lompat Tikam

Lapisan Bawah:
500ml air daun pandan
120gm tepung beras
20gm gula
1 camt air kapur
garam secukup rasa

Lapisan Atas:
330ml air
80gm tepung beras
30gm gula
1/2 camt air kapur
garam secukup rasa

Air Gula:
200g gula melaka
80g gula
250 air
2 helai daun pandan

Cara membuat:

1. Lapisan bawah: Satukan semua bahan dalam kuali, kacau di atas api yang perlahan sehingga keras dan berkilat. Adunan sepatutnya tidak 'melekat' pada kuali.
2. Tuang adunan dalan tin berukuran 18cm yang disapukan minyak. ketepikan.
3. Lapisan Atas : sama seperti lapisan bawah tadi. Tuangkan ke atas lapisan hijau tadi dan sejukkan.
4. Air Gula : Satukan semua bahan ke dalam periuk dan masak air gula sehingga hancur dan pekat.
5. Potong kuih dan hidangkan dengan air gula melaka.

No comments:

Post a Comment