Thursday, 11 September 2008

Talam Ubi Kayu


Ari tu aku beli seketul ubi kayu...teringin lak nak makan talam ubikayu dan lepat ubi kayu. Akhirnya hari ni baru aku berjaya membuat kedua-dua kuih kegemaranku ini.

BAHAN-BAHAN

Lapisan Bawah:

150 g ubi parut dan perah
50 g gula melaka }dijadikan air gula
25 g gula pasir }dengan 30 ml air
30 ml air
30 ml santan cair
½ camca besar sagu dari ubi diparut - jika ada

Lapisan atas:

125 ml santan pekat
30 g tepung gandum
½ camca teh garam

CARA

1. Panaskan pengukus
2. Masak air dengan air gula dan santan cair serta 1 camca besar sagu dari ubi yang diperahkan.
3. Masukkan adunan ubi ke dalam loyang anggaran ¼ inci tebalnya dan kukus sehingga masak.
4. Buat lapisan atas, bancuhkan santan dengan tepung gandum serta garam. Tekapkan atas ubi yang telah masak dengan kain maslin, tuangkan adunan santan tadi anggaran ½ inci tebal, kukus hingga masak.
5. Angkat dan sejukkan.

***************************

Lepat Ubikayu

Adunannya sama dengan resepi lapisan bawah talam ubi...cuma lepat ubi kayu ni dibungkus dalam daun pisang dan diletakkan inti kelapa ditengahnya. Aku buat 8 ketul lepat ubi untuk juadah berbuka ari ni. Ni gambarnya...

No comments:

Post a Comment