Tuesday, 9 September 2008

Kuih Bakar Berlauk

BAHAN-BAHAN

70g tepung gandum
200ml santan
2 biji telur
20g minyak sapi
2 camt rata rempah korma/kari daging
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 tangkai daun bawang-mayang halus
1 tangkai daun sup-mayang halus
1 biji cili merah-cincang
50 g daging/ayam-dicincang
sehelai daun pandan
sedikit bawang goreng
sehiris halia
sehiris lengkuas
sedikit garam

CARA

1. Ramas telur dan daun pandan,masukkan santan dan garam.Tapis dan masukkan adunan ke dalam tepung dan jadikan bancuhan batter.Rehatkan seketika.
2. Kisarkan halia,bawang merah dan bawang putih.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan pes kari/kurma.
4. Apabila rempah agak masak,masukkan daging cincang dan sesuaikan rasa.Kemudian angkat.
5. Tumiskan daun bawang,daun sup dan cili merah dengan minyak sapi.Ketepikan untuk hiasan.
6. Panaskan acuan kuih bakar dan masukkan sedikit butter/margerin. Tuang adunan ke dalam acuan dan masukkan inti yang telah dimasak tadi. Bakar dalam oven pada suhu 180 c
8. Angkat dan hiaskan dengan bahan hiasan dan bahan goreng.

No comments:

Post a Comment