Bahan-bahannya:
125g rice noodle
3 camb jus limau nipis
1/2 camt cayyenne pepper
2 camt gula merah (light muscovado sugar)
2 camb sos ikan
2 camb minyak sayur
200g udang - disiang dan dibersihkan
4 helai daun bawang
140g taugeh
2 ulas bawang putih - dicincang
25g kacang masin - dicincang
Sedikit daun ketumbar
Hiasan : Hirisan limau nipis bentuk wedges
Cara Membuatnya:
1. Noodle : Masukkan dalam mangkuk dan tuang air panas. Biarkan selama 4 minit. Tapiskan dan lalukan dengan air sejuk. Ketepikan.
2. Campurkan jus limau + cayenne + sugar + sos ikan (A) dan kacau hingga sebati.
3. Panaskan minyak, masukkan udang, daun bawang, noodle. Kemudian masukkan campuran A tadi, taugeh, 1/2 kacang dan daun ketumbar. Masak selama 3 minit.
4. Tuangkan Pad Thai ke dalam mangkuk dan hiaskan dengan taburan dengan 1/2 kacang tadi serta daun ketumbar dan limau nipis berbentuk wedges + sweet cili sauce.
No comments:
Post a Comment