Bahan-Bahan
160 gm gajus - panggang dan kisar kasar-kasar (ini agar bila kita makan terasa kekacangnya)
300 gm gula halus
430 gm tepung gandum - ayak
Secubit garam
Minyak sapi - campurkan sedikit demi sedikit mengikut kelembutan yang di kehendaki
Cawan kertas - secukupnya.
Hiasan
Gula aising - secukupnya
Kacang Gajus - secukupnya. Panggang dan kisar halus.
*Satukan dan gaul gula icing dan kacang gajus. Lalu ayakkan di atas kuih yg telah sejuk.
Cara - caranya:
Dalam sebuah mangkuk satukan tepung,gula,garam dan gajus yg di kisar kasar.
Gaul kesemuanya agar sebati. Lalu masukkan sedikit demi sedikit minyak sapi.
Gaul adunan hingga menjadi doh yg lembut, yg mudah di bulat-bulatkan.
Masukkan ke dalam cawan kertas yg kecil dan di susun di dalam dulang pembakar.
Panaskan ketuhar anda pada suhu 160c dan bakarlah selama 20 minit atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment