Tuesday, 16 September 2008

Kelas Memasak - Keropok Lekor, Talam Ubi, Buah Melaka dan Pulut Serikaya

Kelas memasak bersama Cik Kiah ari ni dimulakan jam 10 pagi. Menu seperti di atas tu ler...Cadangan asal cuma 3 jenis kuih tapi last minit tambah satu lagi..iaitu Buah Melaka..


Setelah ditimbang..kini giliran mengentel keropok lekor...


Ni dia..hasil keropok lekor versi Perantauan...


Keropok lekor yang telah siap dihiris...sedia untuk digoreng...


Ni pula projek untuk Buah Melaka...


Hasil Buah Melaka sedia untuk dihidangkan...


Haa..yang ini pula anak murid tengah meramas bahan-bahan untuk buat Gerodok telor..Buat kuih ni tak boleh guna pemukul telor...nanti tak jadi so..kena ler ramas-ramas..tu yang buat sedappp!!!...Dan lagi satu resepi asal Gerodok ni tak de letak pulut..tapi last minit depa request nak letak pulut dibawahnya..so kena ler tukar nama jadi Pulut Serikaya..sekali tengok rupa macam Kuih Serimuka..tapi dari segi rasa tu..ada sedikit perbezaan....


Pulut Serikaya yang dah siap..

2 comments:

  1. Amboi2 cepatnya masuk blog. Anak murid baru aje sampai rumah, cerita dah keluar! Very efficient..cam tu la sifu! Hari ni semua ada, keropok lekor utk anak2, kuih talam ubi kayu utk diri sendiri & pulut grodorg (ejaan baru!) utk cik abang. Tak sabar2 nak berbuka puasa. Camna2 pun, Barbara Cartland menang besar la hari ni. Tak kering gusi dibuatnya. Thank you sifu!!!!

    ReplyDelete
  2. sedapnya... pulut serikaya.. ada resepi ni x??

    ReplyDelete