Friday, 12 September 2008
Cara Berlauk Goreng
Bahan-bahan (20 biji)
***** utk kuih cara********
1 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar dipotong dadu
2 helai daun bawang dihiris nipis
1 biji telur
2 cawan santan/susu fresh milk
sedikit garam dan pewarna kuning/serbuk kunyit
***** Untuk inti******
200g daging cincang
1 biji cili besar (merah)
1 biji bawang besar di potong dadu
1 ulas bawang putih
2 hirisan halia
1 camb serbuk kari daging
Sedikit Daun bawang dihiris halus
Sedikit daun sup dihiris halus
Garam dan serbuk perasa
Cara-cara
1. ADUNAN KUIH CARA : Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati. (Nota : Adunan cara berlauk goreng cair sedikit jika dibandingkan dengan cara berlauk yang biasa. Ini akan menghasilkan cara berlauk yang ranggup dan sedap)
2. INTI : Panaskan minyak kemudian masukkan bawang,b.putih dan halia. Tumis sehingga wangi dan masukan serbuk kari yang dicampur sedikit air. Masak sehingga naik minyak.
3. Masukkan daging dan biarkan seketika. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan sehingga inti tadi kering.
4. CARA MEMBUAT KUIH CARA : Panaskan acuan kuih cara di atas dapur. Tuang minyak ke dalam acuan sehingga menutupi 3/4 lubang kuih tersebut. Bila minyak dah panas..tuangkan adunan tadi dan goreng sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
5. Ambil kuih cara yang telah masak tadi dan buatkan lubang ditengah dan letakkan 1/2 camt inti dan hias dengan cili merah, daun bawang dan daun sup. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment