Tuesday, 16 September 2008
Keropok Lekor
Sumber : Buku Resepi Variasi Masakan Pantai Timur
Bahan-bahannya:
1 kg ikan kembung/selayang - asingkan dari tulang
240-260g tepung kanji/sagu - kat UK beli Tapioca Flour
Garam secukup rasa
air utk merebus
Minyak untuk mengoreng
Garam secukup rasa
Bahan sos:
500ml air
150g gula merah
3 camb cili kisar
60ml air+1camb asam jawa+2cm belacan
Garam, Gula dan serbuk perasa
Cara membuatnya:
1. Kisar isi ikan hingga hancur. Campurkan dengan tepung kanji dan garam. Uli sebati dan bentukkan memanjang.
2. Jerang air mendidik dan rebus hingga keropok timbul. Angkat dan toskan.
3. Hiris keropok tadi nipis-nipis dan goreng dalam minyak yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
4. SOS : Campurkan semua bahan dan masak di atas api sehingga pekat. Sesuaikan rasanya dan hidangkan dengan keropok yang telah digoreng tadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
teringat keropok losong...nak balikkkk....
ReplyDeletebest nyeeeee ..yeyeyeeee dah ada resepi , dpt wat kopok leko kat uk! thanks!
ReplyDelete