Tuesday, 2 September 2008

Pandan Coconut Blossom

Sumber : Salamah Jalani

Bahan-Bahan:

3 butir telur ayam sejuk
270gm gula halus
300gm tepung hongkong
150ml santan
30gm air daun pandan
21/2 s/teh baking powder
1 s/mkn ovalette
Sedikit perwarna hijau
Secukup mangkuk kertas dan acuan kuih lompang atau acuan tin yang kecil-kecil

Bahan Inti
240gm kelapa parut putih
120gm gula melaka
30gm gula pasir
60 ml air
1 s/mkn tepung jagung
2 helai daun pandan

Cara-caranya:

Semua bahan di satukan, kecuali warna hijau. Pukul sehingga pekat.
Barulah di masukkan warna hijau dan kacau sehingga rata.

Masukkan satu sudu makan adunan kedalam mangkuk kertas dan letakkan sedikit inti di tengahnya. Timpakan diatasnya satu lagi sudu makan adunan kemudian masukkan ke dalam acuan lompang. Kukus selama lebih kurang 15 minit atau sehingga masak.
Setelah masak, keluarkan dari kukusan dan sejukkan.

Cara untuk inti:

Masukkan gula melaka, gula pasir, tepung jagung, daun pandan dan air ke dalam periuk.
Masak sehingga mendidih. Masukkan pula kelapa parut dan kacau sehingga rata.
Masak dengan api yang sederhana sehingga kering.

No comments:

Post a Comment