Saturday, 13 September 2008

Solok Lada

Bahan-bahannya

10 biji lada hijau kelantan/cili hijau/cili merah
2 ekor ikan kembung~dibakar dan diambil isinya
1/2 biji kelapa
2 cawan santan
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sejemput lada hitam
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa

Cara membuatnya

1. Cili hijau dibelah tengah dan dibuang bijinya ( hati2 supaya tidak terkopek di pangkal dan di hujung cili)
2. Tumbuk lada hitam, bawang putih dan bawang merah sehingga lumat.
3. Kemudian dalam lesung yang sama, tumbuk isi ikan, kelapa, garam dan gula sehingga sebati semua bahan~ sudah jadi inti solok
4. Sumbatkan inti solok ke dalam cili yang dibelah sehingga penuh. Buat sampai habis.
5. Susun cili solok itu di dalam periuk. Pastikan inti solok di bahagian atas (jangan kasi tumbang. Kalau tumbang isinya akan hancur).
5. Tuang santan pekat ke dalam periuk secara perlahan-perlahan. Pastikan tidak mengenai isi solok tersebut.
6. Tutupkan periuk dan dimasak di atas api yang sederhana.
7. Bila dah kering santannya bolehlah diangkat dan dihidangkan

No comments:

Post a Comment