Monday, 29 September 2008

Cara Berlauk

Lepas bersahur tadi...aku sempat menyiapkan tempahan kuih cara ni..tapi kuihku hari ni..tak ceria...sebab gara-gara lampu kat dapur aku terbakar pagi ni..so aku letak pewarna kuning pakai agak-agak je ler..bila dah siang baru nampak yang kuih aku tu pucat jer warnanya...kali ni aku guna inti ayam jer...kepada sesiapa yang teringin nak makan...boleh ler mencuba resepi ni...



BAHAN-BAHAN

100g tepug gandum
200ml susu/santan + pewarna kuning
1 biji telur
garam

INTI:

50g udang hidup/daging cincang
1 ulas bawang merah
½ ulas bawang putih
1 camt rempah kari daging-jadikan pes
sehiris halia
1 camb minyak

HIASAN:

½ cili masak-dadu halus
1 helai daun bawang-mayang halus

CARA

1. Sediakan batter dengan mengadun telur,santan./susu,pewarna kuning dan garam.
2. Rehatkan sebentar.
3. Panaskan minyak,tumis bawang merah+bawang putih serta masukkan rempah kari,kacau hingga garing.
4. Masukkan daging,garam,gula,sesuaikan rasa.Masak hingga kering dan angkat.
5. Panaskan acuan atas dapur,lenserkan lemak,masukkan batter dalam acuan.
6. Masukkan inti dan hiasan di atasnya.
7. Angkat apabila masak.

No comments:

Post a Comment