Saturday 6 September 2008

Sata Ikan


Ini Sata Ikan versi UK...kami guna ikan salmon...daun pisang lak dah lama pulak tu...sampai dah jadi warna kuning...kalu kat Mesia sure tak guna dah daun ni...Cara nak buat sata ni..macam ni...

Bahan-bahannya:

500g isi ikan mackarel/kembung/tenggiri/salmon
200g kelapa parut
2cm halia
6 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 daun kunyit dihiris nipis
2 cili merah - dihiris
1 camt serbuk cili
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
daun pisang
beberapa bilah lidi satay

Cara membuatnya:

Campurkan semua bahan diatas dan masukkan ke dalam chopper. Kemudian masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

Ambil sedikit adunan tadi dan bungkus dengan daun pisang. Cucukkan dengan lidi satay dan gril dalam 10 minit.

Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment