Bahan-bahannya:
300g beras
675ml air
15 kuntum bungan telang/Sedikit pewarna biru
Bahan sampingan : Keropok, telur masin dan limau nipis
Bahan sambal kelapa:
1/2 biji kelapa parut - goreng hingga perang
1 ekor ikan kembong - bakar dan tumbuk
5 ulas bawang + 2 batang serai + 1 camt lada hitam - ditumbuk halus
garam gula dan serbuk perasa
Bahan ulam:
100g taugeh - buang ekor
50g daun selom
5 tangkai daun kesom
3 helai daun kunyit
1 batang serai
1 biji timun
Bahan sambal budu:
300ml santan
10-12 cili kering }- kisar
2 ulas bawang putih }
1 cm halia }
1 keping asam gelugur
4 camb budu
1 camb gula pasir
Cara membuatnya:
1. Nasi : Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak macam biasa.
2. Sambal kelapa : Campurkan semua bahan dan kacau hingga rata.
3. Sambal budu : Masak santan hingga keluar minyak. Masukkan bahan kisar dan asam gelugur, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga pekat.
4. Hidangkan nasi dengan keropok, telur masin, ulam-ulam, sambal kelapa dan sambal budu.
No comments:
Post a Comment