Saturday 13 September 2008

Gerodok Telur

Kuih ni.memang terkenal kat Negeri Cik Siti Wan Kembang...sepatutnya kuih ni bila masak dia akan jadi 2 layer..tapi yang aku buat ni tak jadi ler pulak..sebab aku guna santan dalam tin...maka kurang ler lemaknya..dan stok gula Melaka aku dah abis...so aku letak sikit jer...tu yang warna dia jadi satu color jer...namun begitu..rasanya sipi-sipi macam kuih yang sebenar...




Bahan-bahannya: (Anggaran 10 bekas plastik bulat saiz kecil)

250 ml pati santan - dari 1 biji kelapa (aku guna santan dalam tin jer)
125 g gula Melaka - dihiris nipis-nipis
5 biji telur
3 helai daun pandan
1/2 camt garam
Sedikit minyak

Cara membuat:

1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan ramas sehingga gula Melaka hancur. (Nota : Jangan guna pemukul telur). Kacau perlahan-lahan.
2. Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan ke dalam acuan plastik bersaiz kecil dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
3. Sedia untuk dihidangkan.

1 comment: