Tuesday 23 September 2008

Biskut Suji Badam

Kuih raya yang pertama tahun ni...Esok projek London Almond, Tart Nenas dan Coklat Chip Rangup pula...Kepada sesiapa yang ingin mencuba..biskut ni..sedap dan rangup..gerenti anak-anak suka...Aku buat setengah adunan jer..kalu ikut resepi suruh terap guna acuan...nak cepat punya pasal...aku bulat-bulatkan dan tepek almond flakes sebagai hiasan...dah siap!..



Bahan-bahannya

1 kg tepong gandum
350 gm badam, dikisar
400 gm gula icing
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bicarbonate soda
secubit garam
Minyak mazola secukup nya
Sedikit Almond Flakes - untuk hiasan
Sebiji kuning telor - untuk disapu di atas biskut

Cara-caranya

1. Masukkan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali minyak. Gaul rata.
2. Masukkan minyak sedikit sedikit hingga menjadi satu dough yg boleh diterap. (Aku guna penyukat sudu teh untuk measure biskut supaya sama besarnya. Kemudian gentelkan menjadi bebola. Letakkan sekeping almond flakes diatas bebola tadi dan tekan sedikit. Sapukan kuning telor).
3. Bakar dalam oven pada suhu 170’C sehingga biskut kekuningan atau masak.

2 comments:

  1. Yang kat London, buat Almond London... yang kat Stockholm, re-name jadi Almond Stockholm boleh ke?...hehe

    ReplyDelete
  2. Akhirnya buat jugak kuih! Chewah.. kita buat juga biskut badam (chef wan)- sebotol utk sendiri, sebotol utk mak mertuaku! Nak bangkit semangat, pasang lak lagu raya, buat syahdu sket. Nanti esok nak buat biskut choc chip lak.

    ReplyDelete