Sunday, 24 August 2008

Serimuka Lapis Jagung

Sumber : Hanieliza

Bahan-bahan:
Lapisan Bawah(Kukus hingga masak)
2 cawan pulut [rendamkan 3 jam]
2 1/2 cawan santan cair
1 sudu teh garam

Lapisan Tengah(Gaulkan dan masak sekejap atas api)
2 cawan santan pekat
1 biji telur
1/4 cawan gula
1/4 cawan tepung kastad
1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan jagung cream
sedikit garam

Lapisan Atas(Gaulkan dan masak sekejap atas api)
2 cawan santan pekat
1 biji telur
1/4 cawan jus pandan
1/4 tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1/4 cawan gula sedikit garam


Cara:
1. Masukkan semua bahan lapisan bawah dalam loyang dan kukuskan. 2. Bila telah masak, tekankan dalam loyang lain yg dilapikkan pelastik sehingga mampat.
3. Lapiskan dengan lapisan tengah [adunan jagung].
4. Masakkan anggaran 15 minit.
5. Bila dah masak masukkan pula lapisan atas [adunan hijau pandan] dan kukuskan lagi selama 15 minit.
6. Bila dah masak, sejukkan betul-betul baru di potongkan dgn pisau pelastik dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment