Wednesday, 27 August 2008

Kek Lapis Sisik Ikan

Bahan2:

225g mentega
95g gula halus
5 biji telur Gred A
150g biskut marie - kisar halus
1/2 tin kecil condensed milk
45g horlick (resepi asal kena bubuh serikaya)
1/2 camca teh esen vanilla
1 bungkus hawflakes (10 gulung)
Pewarna hijau

Cara2:

Lengser tin dgn butter.Panaskan oven guna api grill.

Pukul mentega dgn gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu.Pukul lagi hingga rata. Kemudian, masukkan serbuk horlick & susu pekat manis.Putar rata.Masukkan biskut marie yg sudah dikisar tadi.Tuang esen vanila.Apabila sudah sebati,bahagikan kepada 2. Aku buh kaler hijau & natural jer. Pesan pakar kek, kek lapis sisik ikan xyah kaler maler sgt, sbb nanti sisik dia x nampak.

OK...acara melapis pulak.Bubuh 4 sudu adunan dimulai dgn kaler natural. Bakr dlm 7 minit atau sehingga bhgn atas kelihatan perang. Kemudian, bubuh lagi 4 sudu kaler hijau pulak. Teruskan melapis sehingga lapisan ke 4.Bila lapisan ke 4 sudah masak, amik sekeping hawflakes tu, cucuk serong kedlm kek. Skill ni aku belom obtain sbb aku cucuk pun x sekata. Bantai jer laa...Kemudian teruskan melapis sehingga lapisan ke 4 lagi...dan cucukkan lagi hawflakes tu. Kek ni aku buat dpt 3 kali cucuk hawflakes.

No comments:

Post a Comment