Saturday 16 August 2008

Apam Indon

Bahan:

5 Biji Telur
1 sudu teh Ovallette
1/2 sudu teh essen vanilla
300gm tepong gandum
300gm gula castor
250ml santan (daripada 1 kotak santan)
1/2 sudu teh baking powder
sedikit garam
Tiga pewarna

Caranya:

1. Panaskan kukusan.
2.Sediakan loyang alaskan dgn kertas kek.
3.Masukkan telur dan ovalette ke dalam mixer pukul dgn kelajuan tinggi sehingga kembang
4.Masukkan gula sedikit demi sedikit dan kemudian masukkan esen vanilla.
5.Tepong dan baking powder diayak bersama.
6.Masukkan santan 1 kotak dlam measuring jug dan tambah sikit air hingga samapai 250ml dan tambahkan garam.
7.Perlahankan sikit kelajuan mixer dan masukkan adunan tepong sedikit demi sedikit diselang selikan dgn santan tadi. buatlah hingga habis dan sebati semuanya.
8.Kemudian bahagikan kepada 3 equal parts ..kita guna warna hijau,kuning dan merah.
9.Ratakan adunan pertama dalam loyang..kukus for 10 minit..lepas tu angkat kalau tak melekit kira masaklah dan curahkan adunan warna kedua....ratakan..dan kukuskan 10 minit..cara sama macam tadi..last sekali adunan ketiga curahkan dan kali ini biarkan lama sikit agak-agak dlm 25-30 minit ..api perlahankan sikit...Bila masak angkat...siap.

No comments:

Post a Comment