Thursday 28 August 2008

Mari Belajar Kuih Tradisional

Hari projek mengajar kuih tradional kepada 2 cik kiah...resepi hari ni ialah Kuih Popia Basah, Kuih Bingka Kemboja dan Kuih Cara Berlauk. Kuih yang paling susah sekali ialah Popia Basah. Mana tak nyer...ada 3 step kena buat..Mula-mula kena buat sos pekat. Kedua kena siapkan inti dan last sekali yang paling mencabar ialah membuat sendiri kulit popia tu...meskipun susah membuatnya....tapi outputnya kami letak 5 bintang...Mari kita tengok gambar kuih-muih kelas hari ni...

Ini rupanya Popia Basah yang telah siap dimekap.


Cara Berlauk Goreng - Kita selalu makan kuih cara berlauk versi bakar...kali ni..buat versi goreng pulak..hmmm...sedap! ranggup dan FREE COLESTROL gitu...


Kuih Bingka Kemboja - request dari Mas nak buat kuih ni...disebabkan Cik Kiah terlalu asyik bersembang hingga terlupa nak letak bijan atas kuih tu...last sekali tabur aje ler bijan kat atas kuih yang telah siap dimasak...


Bubur Jagung ni..menu selingan...sajer nak perabihkan jagung yang dipetik kat Garson minggu lepas...

1 comment:

  1. amboi cik kiah suma ...belajar sakan yaa...heemmm sayang tak dapat join ler tak apa lain kali ada masa leh join...tabik spring ler kat nko cik puan ani posa2 pun larat juga semata2 utk kkwang kita ya...layaaaannnn

    ReplyDelete