Saturday, 16 August 2008

Kaswi Pandan

Bahan-bahannya:-

1 1/2 cawan gula.
5 cawan air
1 1/2 cawan tepong gandum
1/2 cawan tepong kanji/ubi
1/2 cawan tepong beras
3 sudu makan air kapur
Beberapa helai daun pandan
Pewarna Hijau.
Acuan/loyang disapu minyak sikit.
Kelapa parut dan Sedikit garam

Cara buatnya:

1. Masak gula pasir dengan 2 cawan air.
2.Blender daun Pandan dengan 3 cawan lagi air.
3.Campurkan air daun Pandan dan air gula kemudian bubuh pewarna.
4.Masukkan semua adunan tepong dan juga air kapur.
5.Kacau rata dan tapiskan adunan.
6.Kacau adunan tanpa henti atas api perlahan selama 5 minit.
7.Masukkan kedalam loyang atau acuan lompang.
8.Kukus sehingga masak.

(Note: Biasanya dlm acuan kecil macam ini kukus lebih kurang 10 minit dah masak. Kalau guna loyang kukus lebih kurang 35-45 minit)

Oh ya...dah masak gaul dengan kelapa parut yg telah digaul dgn sedikit garam.

No comments:

Post a Comment