Wednesday, 27 August 2008

Kuih Tiram

Bahan-bahannya:

500 gram tepung gandum
1 biji telur - dikacau sedikit
2 camca besar marjerin
1/2 camca teh garam
160 - 170 ml air - lebih kurang ler

Untuk lapisan tgh:

6 camca besar tepung jagung
6 camca besar minyak masak

Bahan salut:

Gula kastor secukupnyer

Cara2:

Step 1: Adunkan tepung gandum,telur,marjerin,garam & air. Aku campak semua dlm breadmaker. Kalo guna tangan, adunkan sehingga adunan x melekat kat tgn.Bahagikan kepada 5 bhgn (utk saiz finishing product yg kecik sedikit)

Step 2: Gelek adunan tepung tadi nipis2.

Step 3: Bancuh tepung jagung dgn minyak masak. Gaul sampai tepung tidak berketul2 dan berbentuk paste.

Step 4: Letakkan secara nipis diatas tepung tadi.

Step 5: Gulung rapi2 mcm wat swiss roll tuh

Step 6: Potong dlm 1 cm setiap satu

Step 7: Gelek setiap potongan kecil tu di bahagian tepi.

Step 8: Goreng dlm minyak sederhana panas. Make sure rajin terbalik2 kan. Senang & cepat bertukar kaler. Angkat bila sudah kuning keemasan. Ini kuih tiram yg belum di salut dgn gula kastor.

No comments:

Post a Comment