Friday 15 August 2008

Kek Coklat / Buttercream/Ganache

Kek Coklat Kukus

2 cawan tepung gandum
2 cawan gula - gula pasir dikisar halus
1 cawan serbuk koko - boleh kurangkan kalau tak suka pahit
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat
1 tin kecil susu pekat / kalau krimer pakai setengah tin saja
1 cawan air mendidih
5 biji telur
1 cawan minyak masak

Panaskan kukusan, ayak tepung, baking powder, soda dan serbuk koko.
Campurkan dengan gula, minyak, susu pekat, air panas dan telur, kacau
dengan senduk saja hingga semua sebati, tuang dalam loyang yang dialas dan
dilengser dengan butter, kukus selama 1-1 1/2 jam atau bila bilah penguji
kek keluar bersih. Semasa mengukus pastikan air kukusan ditambah dng air
panas. actually waktu kukusan bergantung kepada saiz loyang, loyang kecil,so masa kukusan dalam 30 ke 40 minit saja.
-------------------
Rolled Fondant

100 gm shortening (melt in warm temperature)
15 g gelatine powder ) steam until
60 g water ) dissolve
100 g liquid glucose
50 ml glycerina
750 gm - 1000 g icing sugar

Cara2
1. Steam (air & gelatin)
2. Bila cair, masukkan glucose
3. Bila glucose cair masukkan shortening - kacau hingga cair
4. Keluarkan mixture dari double boiler masukkan glycerine
5. Masukkan icing sugar (ayak dahulu) sedikit demi sedikit
6. Putar hingga mendapat doh yg diinginkan

------------ --------- --------- --------- --------- --------- ----

BUTTERCREAM SUSU PEKAT

500 g krimwell
250 g shortening (resipi asal guna butter, tapi, saya nak icing putih, jadi ganti butter dgn shortening)
1/2 tin susu pekat (lebih-kurang 225g)
3 sudu makan membumbung gula aising yg telah diayak
1/2 sudu teh garam halus

pukul krimwell & shortening guna mixer (guna whisk, bukan k-beater) pada kelajuan tinggi sehingga kembang. perlahankan mixer, masukkan susu pekat, gula aising & garam. pukul pada kelajuan perlahan hingga semuanya sebati

---------------------------
Choc Ganache

1 liter non-dairy whipped topping (I used Anchor brand as it is certified halal by JAKIM)
1.4 kg cooking chocolate (chop into small pieces so that it'll melt faster)

Heat whipped topping in a heavy-based pot on low heat until tiny bubbles appear on the edges. Add in the cooking chocolate & continue stirring until all the chocolate has melted. Let cool (uncovered, at room temperature) overnight.

No comments:

Post a Comment