Monday 18 August 2008

Kek Carrot 5 Bintang


Bahan
4 biji telur asingkan putih n kuning
1 1/2 cawan minyak jagung @ minyak sayur / butter dicairkan (Lagi sedap!)
200g gula castor
1 1/2 cawan carrot yang telah diparut

250 g tepung tepung gandum }
1 sudu kecil serbuk kayu manis } Ayak semua bahan
1 1/2 sudu kecil baking soda }
1 sudu kecil garam }

100g chop walnut cincang

Cara

Pukul kuning telur di dalam mangkuk dengan menggunakan pemukul telur.
Kemudian tambahkan minyak, gula, carrot. Gaul hingga sebati.
Kemudian masukkan walnut dan akhir sekali gaulkan ia ke dalam bahan-bahan kering menggunakan spatula kayu.
Pukul telur putih sehingga stiff and gaulkan ke dalam bancuhan kek.
Bakar pada suhu 180 C selama 45 min ( bergantung pada oven tersendiri)
Tips : bila dah masak dan cucuk dgn lidi tengok betul2, kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak pada lidi maksudnya kek belum masak betul, kena betul2 licin lidi tu baru masak.

Frosting

120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar

1. Pukul semua bahan hingga ringan dan kembang
(sumber Sifu Suria)

No comments:

Post a Comment