Sumber : myperiukbelanga.blogspot.com
Bahan-bahan A:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
3 cawan santan
1 sudu kecil garam
1/2 cawan jus pandan
pewarna hijau
1/2 cawan air
Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan pewarna hijau dan jus pandan dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal / putih dalam 1 bahagian lagi.
4. Tambahkan 1/2 cawan air dalam adunan putih supaya kecairan nya sama dengan warna hijau.
5. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
6. Masukkan 1 senduk adunan hijau dan kukus selama 5 minit.
7. Lapiskan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus semula selama 5 minit.
8. Lapiskan adunan hijau dan asal/putih berselang seli sehingga adunan habis.
9. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment