Sunday, 31 August 2008

Apam Balik

Bahan-bahan:

2 cawan tepung naik sendiri } diayak
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar / air pun boleh tapi rasanya kureng sedap
sedikit pewarna kuning

Filling:

1 tin jagung krim -for homemade cream corn refer to *** below
1 cawan kacang tumbuk
1 cawan gula
sedikit mentega

Cara membuat:

* Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning.
* Pukul lagi hingga sebati.
* Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel. perap 1 hr.
* Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
* Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup).
* Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan 1/2 camca teh mentega.
* Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua.

***homemade cream corn:

1 tin sweet corn + 1/2 cup freshmilk + 2 tbs gula+ 1 biji kuning telur + 2 tbs tepung kastard.

* masukkan semua bahan dalam periuk, masak sampai pekat, sambil lenyek2kan jagung dengan senduk atau hand blender.

~~~~~~~ apam balik versi Garing dan Nipis~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bahan-bahan:

170gm tepung serbaguna
100gm tepung beras
30gm tepung jagung
150 gm gula castor
2 tsp baking power
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp kecil garam
2 biji telur grade A
1 tsp esen vanilla
200ml air

Cara membuatnya sama seperti di atas.

No comments:

Post a Comment