Tuesday 26 August 2008

Popia Basah


Bahan untuk inti:

1/2 biji kobis - dihiris halus
3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
1 biji timun
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
* Kacang tanah yang telah ditumbuk - untuk ditabur

Cara Membuatnya :

Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yang diblend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam + gula. Kemudian masukkan sayuran dan kacau serta masak selama 10 minit jer jangan sampai layu.

Bahan untuk sos pekat

1 cawan cili kering yang telah dimesin
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula melaka
2 sudu besar kicap manis
1 cawan bawang goreng
1 cawan betik masak - untuk memekatkan sos
garam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya:-

Blend semua bahan diatas dan masak sehingga pekat. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Bahan untuk kulit:

2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam

Cara-cara membuat kulit:

1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan. Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam

2. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper dan buat dari arah jam
mulakan dari tepi dulu, kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan

3. Setelah rata - bulat. Biarkan sampai tepung masak sebentar dan angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)

Cara menyediakan popia basah:

1. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sos pekat. Letak satu sudu besar inti dan taburkan bawang goreng dan kacang tanah yang telah ditumbuk.

2. Lipat macam biasa dan gulung. Sedia untuk dimakan.


==============================================================================

POPIA BASAH NYONYA

Kulit Popia
150 g tepung gandum
1 camt tepung ubi kayu/arrowroot
sedikit garam
2 biji telur Gred A, dipukul
400 ml water
1/2 camb minyak

Bahan Inti
60 ml minyak
8 ulas bawang putih, ditumbuk
2 camb taucu
300 g udang, dibersihkan
2 kg sengkuang, dihiris halus
2 camb kicap cair
1 camt kicap pekat
2 camb gula
sedikit garam
2 liter air
110 g tauhu, dihiris memanjang & digoreng

Bahan Sampingan
20-30 helai daun salad, dibuang batang tengah
4 ulas bawang putih} ditumbuk
3 camb cili merah }
1 biji timun, dihiris 2.5cm & dipotong halus
140 g taugeh, dibuang ekor & dicelur
200 g isi ketam, jika suka
3 tangkai daun ketumbar
1 biji telur, dibuat dadar & dihiris nipis
100 g bawang merah goreng
100 g kacang tanah, digoreng & ditumbuk

Bahan Sos
200 g tepung gandum
200 g gula melaka, dihancurkan
330 ml air
sedikit garam
2 camt gula pasir
1 camt kicap pekat

Untuk membuat kulit.
Kacau semua bahan hingga sebati dan tidak bergentel. Lengser kuali leper non-stick dengan sedikit minyak. Buatlah dadar yg nipis selebar 23 cm kemudian ketepikan.

Bahan Inti.
Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga terbit bau. Masukkan taucu dan udang, kacau hingga ia berubah warna. Bubuh sengkuang, kacau 3 min. Campurkan dengan bahan perisa. Tuangkan air, masak hingga mendidih. Masak hingga kuahnya tinggal sedikit. Bubuh pula tauhu. Angkat dan biar sejuk.
Untuk menggulung. Letak sekeping kulit popia di atas pinggan besar. Alas dengan daun salad, diikuti sos, cili merah dan inti sengkuang. Bubuh timun, taugeh, isi ketam, daun ketumbar, telur dadar, bawang goreng dan kacang tumbuk. Gulung kemas dan hiris sebelum disajikan.

Bahan Sos.
Goreng tanpa minyak tepung hingga keemasan. Ayak ke dalam mangkuk dan biar sejuk. Satukan semua bahan lain dan jerang hingga gula larut. Tapiskan sirap ini. Tuangkan sirap panas ke dalam tepung sambil dikacau tanpa henti hingga sos tidak bergentel

No comments:

Post a Comment