Sumber dari: Puan Norzailina Nordin
Bahannya:
2 1/4 cawan tepung beras
3/4 cawan gula
2 cawan air
1 cawan nasi sejuk
1 paket eno
1 1/2 keping ragi
Caranya:
Letakkan ragi didalam tapis kecil/ayak.Hancurkan dan tabur pada nasi. Gaul rata.
letak dalam bekas bertutup dan simpan selama 24 jam(buat tapai) (Note nak sedap simpan sampai 3 hari pun boleh).Lepas tu campurkan nasi dengan gula,tepung beras
dan air hingga sebati. Biar selama 6 jam.Masukkan Eno dan kacau sebentar. Bubuh pewarna jika suka.
Panaskan Pengukus,letak acuan yang sudah dilengser didalamnya. Panaskan selama
2-3 minit kemudian tuangkan adunan apam ke paras 3/4 penuh. Tutup pengukus dan
biar masak hingga nampak kembang. Sajikan dengan kelapa.
No comments:
Post a Comment