Sunday, 31 August 2008
Puding Cendol
Bahan-bahan (10 x 10 x 1 inci)
Lapisan Bawah
* 200ml air
* 180gm gula pasir - 160g kalu nak kurangkan manis
* 500ml santan pekat
* 10gm agar - agar powder
* 300gm cendol
* sedikit garam
Lapisan Atas
* 500ml air
* 180gm gula merah
* 300ml santan pekat
* 10gm agar - agar powder
* 1 biji kuning telur
* sedikit garam
Cara-cara
Lapisan Bawah
1. Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
2. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
3. Tuangkan ke dalam acuan. Kemudian masukkan cendol dengan menggunakan sudu ke dalam adunan tadi.
Tips : Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
Lapisan Atas
1. Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
2. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
2. Kacau kuning telur dengan santan. Tuangkan santan ke dalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejap.
Tips :
1. Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
2. Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment