Thursday, 7 August 2008

Laksam

Petang pula...aku membuat Laksam...makanan tradisi orang Terengganu...Kalu kat Mesia teringin nak makan Laksam..beli aje kat pasar malam...Kat UK ni...kena ler buat sendiri...Resepi aku ikut seperti dalam buku Selera Pantai Timur terbitan Alaf 21...Buku resepi ni adalah cenderahati dari sahabatku Hadina sebelum aku berangkat ke UK dahulu...banyak jasa buku ko ni Dina...Tenkiu! Tenkiu!



Atas permintaan ramai ni aku letak resepi laksam...

Bahan-bahan:

500g tepung beras
800ml air panas
1 liter air

Bahan kuah:

1 tin santan
5 ekor ikan - direbus dan ambil isinya
10 ulas bawang - diblend
1 camb serbuk lada hitam
3 keping asam keping
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

Bahan Ulam: (Dihiris nipis)
Timun, Kacang panjang, belacan bakar, taugeh (buang ekor) bunga kantan, daun kesum

Sambal - Cili merah dikisar dengan sedikit garam

Cara membuatnya:

1. Bancuh tepung beras dengan air panas dan air hingga sebati. Panaskan pengukus, sapukan tudung dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan membentuk lapisan nipis. Kukus hingga masak (Bila mengelembung bolehlah diangkat). Angkat dan gulung.
2. KUAH : Blend semua bahan dan masuk ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Kacan selalu supaya tidak pecah santan. Sesuaikan rasa dan angkat.
3. Hidangkan laksam bersama kuah dan ulam.

No comments:

Post a Comment