Sumber : manual microwave nasional
Bahannya
3 biji telur [180gm]
90 g gula
90 g tepung
2 sudu kecil susu segar]*satukan
15 g butter ]*
sedikit esen vanilla
Caranya
1. pukul sekejap telur didalam bekas yg bwhnya ada air panas,pukul dengan copstisk atau garfu.bile telur tu agak2 suam sekitar suhu 40 darjah.
2. selepas itu langkah 1,pukul pula dgn hand mixer sehingga kembang.
3. dlm bekas yg tahan microwave satukan susu n butter,panaskan dgn 500W selama 30-50 saat.
4. langkah 2,campurkan vanilla esen dan gandum gaul hingga sebati menggunakan spatula or senduk kayu.
5. langkah 4 dicampur dengan butter td.butter yg lekat n tak cair jgn dimasukkan.
6. langkah 5 masukkan dalm loyang saiz 7 inci yg telah dialas dengan kertas minyak.
7. langkah 6 goyang2 dan hentak2 sedikit.
8. microwave oven tak perlu dipanaskan dahulu,masukkan loyang td,kemudian set pada suhu 150 darjah selama 35-45 minit.
9. bila dah masak cucuk dgn lidi utk pastikan bhgn dlm masak betul2. apabila keluar dr oven jatuhkan setinggi 20cm ke lantai.sejukkan.
No comments:
Post a Comment