Tuesday 3 June 2008
Talam Ubi Kayu
Lapisan Bawah
700 gm ubi kayu yang telah diparut
200 ml air (paip)
* Gaulkan kedua2 bahan ini lalu ditapis sebentar dan ambil sagunya.
180 ml air
210 gm gula melaka
150 gm gula pasir
* Masak kedua-dua gula bersama air sehingga gula larut. Tapis dan sejukkan.
75 g kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh sebuk vanilla
pewarna cokelat (optional) - jika anda inginkan warna ubinya kelihatan lebih gelap.
100 gm ubi - shredded. (optional)
* Satukan kesemua bahan dan gaul rata. Tuangkan ke dlm loyang berukuran 11"x 11"x 2".
* Kukus selama 20 minit. Kerik-kerikkan sedikit permukaannya dgn garfu sebelum dituang lapisan atas.
Lapisan Atas
1160 ml santan
120 gm tepung beras
40 gm tepung kanji
30 gm gula
1 sudu teh garam
* Bancuh kesemua bahan2 lalu ditapis.
* Masukkan ke dalam periuk dan kacau dgn api sederhana sehingga naik wap saja.
* Tuangkan ke atas adunan ubi (lapisan bawah) yg telah dikukus tadi dan kukus kira-kira 25-30 minit atau sehingga masak.
* Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong utk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment