Tuesday, 3 June 2008

Chewy Gooey Yummy Brownies

Bahan-bahannya

A
250g butter - potong kecil2
400g baking chocolate - potong kecil2

B
6 biji telur
340g gula perang (brown sugar) - guna 250g untuk yang tidak suka manis
2 tsp esen vanilla
1 camb chocolate emulco

C
80g tepung gandum } diayak
60g serbuk koko } "
140g kacang walnut/pecan/almond (optional)-bakar sebentar dan gaul dgn tepung dan koko


Cara-caranya

1. Panaskan oven pd suhu 160C. Sediakan dan alas acuan ukuran 11”x11” - (saya gunakan loyang 10" x 10")

2. Double boil bahan A hingga cair , ketepikan biar suam sikit.

3. Pukul bahan B hingga gula hancur - guna hand whisk saja.

4. Tuangkan adunan chocolate dan gaul hingga rata dan sebati.

5. Kemudian masukkan tepung dan digaul lagi hingga rata tetapi jgn terlalu lama.

6. Tuang ke dalam acuan dan bakar dgn suhu 160C- 170C selama 50 minit-1 jam.

7. Setelah masak, biarkan brownie tu dalam acuan hingga sejuk. Rasanya akan lebih sedap jika disimpan semalaman. Enak dimakan begitu saja atau dibubuh ganache.


CREAM COKLAT / GANACHE

250 gm cooking chocolate
1 sudu besar marjerin (saya guna mentega)
1/2 cawan fresh cream/whipping cream

Cara:
1. Cairkan cooking chocolate secara double-boil.
2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream dan mentega.
3. Kacau sehingga sebati.
4. Tuangkan atas brownie dan hiaslah mengikut citarasa sendiri.

No comments:

Post a Comment