Bahan-bahan:
250gm Butter
50gm gula kaster
1 biji telur
1 biji kuning telur
300gm tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
100gm serbuk badam
1 camt esen vanilla
Cara membuatnya:
- putar butter bersama gula hingga kembang.
- masuk telur dan esen vanilla. putar sehingga sebati.
- kemudian masuk tepung dan serbuk badam. uli hingga menjadi doh.
- canai doh setebal 6mm dan tekan ngan penerap biskut. (suka hati)
- celup hujung stick ngan sedikit putih telur. tekan kat hujung biskut.
- tampal / tutup sedikit ngan adunan doh atas permukaan stick yg di tekan.
- Bakar selama 20minit pada suhu 150'c.
- sejukkan sebelum di angkat.
untuk royal icing.
1 biji putih telur - lebihan dari biskut tadi
200gm gula aising - nak kurangkan 50gm pon boleh..
1 sdt perahan lemon
- putar putih telur hingga soft peak. kemudian masukkan gula dan lemon tadi dan putar sehingga menjadi stiff peak. kemudian boleh la hias kat atas biskut tadi.
- dah hias tu masuk dalam oven balik. bakar selama 10 minit.
p/s - kalau tak nak masuk oven pun boleh tapi takut plak bebudak sakit perut. putih telur tu tak masak..
mak oiii... cantik la.. sayang, akak dah nk balik kalu tak boleh tempah utk iman or alisya punya birthday... :-)
ReplyDelete