Tuesday, 3 June 2008

Blueberry/Rasberry Cheese Tart

Pastry

250 gm buttercup
60 gm gula icing
2 biji telor (buang putih satu biji)
420 gm tepung gandum (kalau kurang tambah sedikit )- ayak bersama susu tepung
1 sudu makan susu tepung
Sedikit esen vanilla

Pukul butter dan gula icing, masukkan telor, esen vanilla, tepung, uli sekejap hingga tak melekat kat tangan. Masuk pastry dlm peti sejuk >< 1 jam. Tekan dalam acuan, cucuk dgn garpu, bakar hingga kekuningan (SEPARUH MASAK).

Filling

A
250 gm cheese
30 gm gula icing
25 gm Butter
B
1 biji telor

C
25 gm fresh cream

D
20 gm tepung jagung

Blueberry secukupnya.

Pukul A, hingga licin dan gebu, masukkan B, pukul sebati.
Campurkan bahan B, C, D, kacau sebati, masukkan dalam adunan cheese tadi.

Masukkan blueberry kedalam pastry yang telah dibakar separuh masak. Tuangkan adunan cheese. Bakar selama 180 celcius hingga masak, anggaran 10-15 minit.

No comments:

Post a Comment