Thursday, 12 June 2008

Lasagna

Bahan-bahan

5-7 keping lasagna

Sos tomato
2 ulas bawang putih-ketuk
1 ½ bawang besar -dipotong dadu ( 100 gram)
4 biji tomato ( 300 gram)dipotong dadu
100 gram tomato puree
200 gram daging cincang
½ biji lobak merah-disagat halus
1 helai daun bay
1/2 sudu teh italian herbs
½ sudu besar garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar gula

Sos Putih
2 cawan susu segar
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar mentega
sedikit serbuk lada hitam

Untuk topping
Keju mozzarella secukupnya

Cara-cara
Untuk sos tomato
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang putih,kemudian bawang besar.Biarkan sehingga layu.

2 Kemudian masukkan daging,biarkan sehingga ia menjadi putih dan masukkan tomato,tomato puree dan air.

3. Masukkan garam,gula,daun bay,serbuk lada hitam, italian herbs dan lobak merah.Kacau dan biarkan seketika sehingga kuah menjadi pekat. Keluarkan daun bay. Seimbangkan rasanya dan bolehlah ditutup.

Untuk sos putih

1. Masukkan susu segar,tepung gandum,mentega,serbuk lada hitam dan sedikit garam ke dalam periuk.kacau menggunakan whisker ballon.
2. Letakkan periuk ke atas api dan teruskan mengacau supaya ia tidak bergentel. Kacau sehingga kuahnya menjadi pekat.Kemudian tutup api.

Cara menyediakan
Ratakan sos tomato ke dalam sebuah bekas. Susunkan sekeping lasagna ke atasnya. Lapiskan dengan sos tomato, diikuti dengan sos putih. Kemudian susunkan ladi lasagna,sos tomato dan sos putih sehingga ke lapisan ke 5. Taburkan keju mozzarella ke atasnya dan bakar dalam oven yang telah di panaskan, pada suhu 170 darjah.

# Kebanyakan lasagna yang dijual dilabelkan no pre cooking required ‘tidak perlu direbus terlebih dahulu. Saya lebih suka rebus dahulu kepingan lasagna sebelum dilapiskan dengan sos kerana ia mengurangkan masa membakar. Selain itu ia memastikan tiada permukaan lasagna yang terkeras dan tidak masak. Jadi saya tidak perlu mencucuk lasagna dengan garfu untuk pastikan samada ia dah masak atau belum. Untuk merebus, pastikan lasagna direbus di dalam air mendidih yang banyak.Masukkan sedikit minyak ke dalam air rebusan dan jangan lupa untuk mengasing-asingkan kepingan lasagna sejurus selepas di angkat supaya ia tidak melekat antara satu sama lain.

Cara lain yang saya buat ialah, jika tidak merebusnya pun, basahkan dahulu kepingan lasagna sebelum digunakan .Ia memberi lebih kelembapan pada kepingan lasagna dan menyebabkan ia masak lebih cepat berbanding menggunakan lasagna yang kering.

No comments:

Post a Comment