Monday 26 May 2008

Suji Gajus


Bahan-Bahan
160 gm gajus - panggang dan kisar kasar-kasar
300 gm gula halus
430 gm tepung gandum - ayak
Secubit garam
Minyak sapi - ikut lembut yang di kehendaki

Cawan kertas - secukupnya.

Hiasan
Gula aising - secukupnya
Kacang Gajus - secukupnya. Panggang dan kisar halus.

*Satukan dan gaul gula aising dan kacang gajus.Lalu ayakkan di atas kuih yg telah sejuk.

Cara - caranya:
Dalam sebuah mangkuk satukan tepung,gula,garam dan gajus yg di kisar kasar.
Gaul kesemuanya agar sebati.
Lalu masukkan sedikit demi sedikit minyak sapi.
Gaul adunan hingga menjadi doh yg lembut, yg mudah di bulat-bulatkan.
Masukkan ke dalam cawan kertas yg kecil dan di susun di dalam dulang pembakar.

Panaskan ketuhar anda pada suhu 160c dan bakarlah selama 20 minit atau sehingga masak.

Bila dah siap bakar..biarkan kuih sejuk seketika sebelum anda ayakkan campuran gula aising dan gajus.Simpanlah dalam balang yang kedap udara.

No comments:

Post a Comment