Bahan A
125 gm cream cheese - dilembutkan pada suhu bilik
150 gm mentega - dilembutkan pada suhu bilik
230 gm gula castor
5 biji telur
Bahan B
230 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder - kedua bahan ini diayak
Bahan C
50 gm parutan lobak merah - perah buang airnya
1 sudu teh esen vanila
Cara menyediakannya
Panaskan suhu pada 170'C.
Putar bahan A hingga ia menjadi berkrim. Masukkan gula castor dan putar hingga ia kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi hingga ia gebu. Tuangkan bahan B sedikit demi sedikit menggunakan kelajuan perlahan sahaja. Masukkan parutan lobak merah dan esen vanila.
Bakar secara bain marie (iaitu meletakkan bekas kek di dalam bekas yg berisi air) selama 60 minit @ sehingga masak.
Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong
No comments:
Post a Comment