Sunday 25 May 2008

Kuih Lompang (Rozzan)

Ingredients:
110 gm tepung beras
80 gm tepung ubi
200 ml air
(Satukan dan gaul rata)

250 gm gula pasir
200 ml air
2 helai daun pandan
(Didihkan atas api sehingga gula larut, sejukkan sebentar)

½ biji kelapa parut
(bubuh secubit garam, gaul & kukus sebentar)

Cara:
1) Satukan tepung beras dan tepung jagung. Masukkan air lalu dikacau rata. Ketepikan.

2) Masak gula bersama air dan daun pandan sehingga gula larut. Biarkan sejuk sebentar. Kemudian masukkan air gula ini ke dalam bancuhan tepung tadi, dikacau rata lalu ditapis.

3) Letakkan acuan kuih lompang (Chinese teacups) ke dalam kukusan. Biarkan air dalam kukusan itu mendidih. Setelah itu, tuang adunan kuih ke dalam acuan-acuan tadi sehingga 3/4 penuh. Kukus selama 8 to 10 minit. Bila dah masak, keluarkan.

4) Masukkan acuan kuih yg baru dan ulang proses mengukus sehingga adunan selesai. Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan. Hidangkan bersama kelapa parut.

No comments:

Post a Comment