Monday 26 May 2008

Brownie versi 2

Bahan A (Kacau sebati semuanya)
1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan brown sugar (atau guna 1 cup castor sugar + 1 cup brown sugar)

Bahan B (Pukul sedikit)
2 biji telur
1 camca teh esen vanilla

Bahan C (Ayak 3 kali)
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 camca teh baking powder
1 camca teh soda bicarbonate

Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 175 drj cel.
2. Alas loyang 10" x 10" dengan grease proof paper. Atau guna A4 paper putih. Juntaikan sedikit kertas di dua belah tepi yg bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
3. Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A. Gaul sebati.
4. Masukkan Bahan C dan gaul rata.
5. Gaulkan walnut dgn sedikit tepung dan masukkan dlm bancuhan. Gaul rata.
6. Ratakan adunan dalam loyang dan bakar selama 45min - 50min.
7. Biarkan brownies sejuk sebelum dipotong segiempat dan hiaslah ikut citarasa.

Krim Coklat:
250gm cooking chocolate bar
1 sudu besar butter
1 sudu kecil susu cair

Cara-cara:
1. Panaskan coklat secar double boiler.
2. Bila coklat cair, padamkan api. Terus campurkan butter dan kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacu hingga sebati. Salut pada kek dan hias ikut citarasa.

No comments:

Post a Comment