Thursday 10 July 2008

Nescafe Chocolate Moist Cake

Sumber : Rodziah

A

200 gm Butter (klu unsalted lg bagus)
1 cwn gula kastor

B

2 cwn tepung gandum (tepung kek lagi bagus)
1/4 s/teh soda bikarbonat
1 1/2 s/teh baking powder (klu double action lg bagus)
-Ayak

C

1/2 cwn serbuk koko (coklat lg best)
1 cwn air biasa
1 s/teh coffee oil
1 s/teh nescafe
1 s/teh chocolate emulco
2 s/teh esen vanilla (vanilla paste lg best)
Satukan semua bahan

D

3 biji telur (grade B pun boleh)

Cara

1.
Pukul A, masukkan D.
2.
Masukkan tepung dan air berselang seli, akhir sekali mesti tepung.
3.
Bakar 160 celcius, lebih kurang 45 minit. Satu adunan kek seberat >< 1.3 kg. Bila jual saya kira sekilo je.


Marble Choc Cheese

Sumber : roylazim

Bahan A

180 gm. Butter

20 gm. cocoa powder - ayak

170 gm. Gula castor

3 biji telor

120 gm. tepong naik Sendiri - ayak

1 tsp. baking powder - ayak



Bahan B

250 gm. cream cheese

60 gm. gula castor

1 tsp. vanilla essence

1 biji telor



Cara Membuatnya

1. Pukul butter and gula.

2. Masukkan telor sebiji demi sebiji.

3. Masukkan tepong, cocoa dan baking powder yang telah di ayak. Gaul rata.

4. Di sebuah bekas yang lain, pukul kesumua bahan bahan B hingga kembang.

5. Tuang 1 bahagian adunan A kedalam loyang berukuran 7" dan ratakan. Kemudian tuangkan semua adunan bahan B. Ratakan permukaan loyang.

6. Tuangkan baki adunan A.

7. Bakar di oven 160 deg C - selama 60 mins.

8. Setelah masak tunggu hingga betul betul sejuk sebelum dipotong dan hidang.

9. Selamat mencuba.

Nota :-

Kek ini dikukus selama <>1jam.



Butter Cream Putih Telur - Jai Kuantan (Sumber RN)

350 gm marvelo/supertact/krim well
250 gm butter
175 gm gula pasir
110 gm putih telur

Masak putih telur + gula secara double boiler, kacau selalu.
Pukul butter + krimwell hingga putih.
Di dlm mangkuk lain, pukul putih telur yg dimasak td hingga menjadi meringue.
Masukkan meringue sedikit2 ke dlm adunan butter.
Pukul lg pd speed sederhana hingga putih.

No comments:

Post a Comment