Bahan-bahan:
* 200 g biskut digestive
* 50 g mentega
* 1/2 sudu besar madu
* 1 sudu besar susu sejat (evaporated milk)
Cara membuat dasar:
* Hancurkan biskut
* Cairkan mentega bersama madu & susu
* Campurkan serbuk biskut tadi
* Tekankan ke dasar loyang hingga rata
Bahan-bahan kek:
* 500 g keju krim (cream cheese)
* 100 g gula castor
* 3 telur
* 30 g unsweetened chocolate, cairkan
* 1 sudu kecil esen vanila
Cara membuat kek:
* Pukul keju dan gula hingga lembut kemudian masukkan vanilla
* Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul sentiasa
* Cairkan coklat masakan kemudian ambil 20 % adunan kek masukkan coklat tadi
* Tuangkan 80% adunan ke dlm loyang tadi
* Kemudian sudukan adunan coklat tadi kemudian lorekkan dgn lidi supaya jd bentuk marble
* Bakar secara steam bake pd suhu 160’C selama 50-60 min
* Setelah masak, sejukkan dlm petiais
No comments:
Post a Comment