Wednesday 2 July 2008

Nasi Minyak + Kurma Daging + Acar Rampai


Ari ni..teringin nak makan nasi minyak...so tengok blog hanieliza jumpa resepi nasi minyak warna warni...apa lagi aku cut n paste jer resepi ke sini.

NASI MINYAK PELANGI

Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi [basuh dan toskan]
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
3 biji tomato buah [cincangkan]
1 batang serai [ketukkan]
2 helai daun pandan [simpulkan]
1 kiub ayam
1 s/k garam
pewarna hijau, merah dan kuning
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin

Bahan tumis:
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1 inci halia ]
3 ulas bawang merah ] tumbuk
1 ulas bawang putih ]

Bahan hiasan:
bawang goreng
daun bawang [mayang]

Cara membuat:
1. Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.
2. Masukkan bahan tumis, serai dan daun pandan. Goreng hingga naik wangi.
3. Masukkan air dan garam. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan susu cair, kiub ayam, buah tomato, beras, kismis dan beras. Kacau rata.
5. Masakkan saperti nasi biasa.
6. Bila nasi hampir kering, letakkan 1 warna pada 1 tempat yg berlainan.
7. Biarkan nasi hingga masak dan kering. Kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi rata keseluruhan nasi.
8. Sebelum dihidangkan, hiaskan dgn taburan bawang goreng dan daun bawang.

Untuk lauknya aku buat daging masak kurma dan acar rampai...resepi daging kurma...ikut sebiji kat belakang paket rempah tu aje...manakala resepi acar rampai aku ambik dari mesra.net

Bahan-Bahan:

1 biji timun
1 biji lobak merah
10 biji bawang kecil (dibelah dua)
6 biji bawang putih
4 biji cili merah
4 biji cili hijau (dihiris memanjang)
150 gm halia (dihiris halus)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar biji sawi
4 biji bawang kecil - dihiris
20 biji cili kering
2 ½ cm kunyit hidup
½ cawan cuka
¼ cawan air
2 sudu besar gula
½ sudu kecil garam
1 sudu besar bijan

Cara:

Masukkan timun, lobak merah, bawang kecil, bawang putih, cili merah, cili hijau dan halia ke dalam bekas. Gaulkan bersama-sama garam, gula dan serbuk kunyit. Biarkan selama 1 jam. Panaskan minyak dan masukkan biji sawi. Kemudian masukkan pula bawang kecil, cili kering dan kunyit hidup yang telah dikisar berserta cuka dan air. Setelah itu, tutupkan api dan biarkan selama 3 minit. Kemudian barulah dicampurkan dengan sayur-sayuran yang digaul tadi. Untuk mencantikkan lagi acar, bolehlah ditaburkan ia dengan bijan yang digoreng tanpa menggunakan minyak. Sedia untuk dihidangkan.

1 comment:

  1. hemmmmmmmm sedap nyaaa...kita hari nie masak nasi ayam hainan aje...

    ReplyDelete