Bahan-bahannya:
Kuah - Sedikit Belacan
1 kg gula pasir
1 botol kecil kicap manis
10 biji cili kering - ikut kepedasan masing-2
3 camb petis
Buah-buahan - timun, nenas, sengkuang, epal, jambu batu @ jambu air, mangga muda
Hiasan:
Sedikit Kacang tanah - ditumbuk kasar.
Sedikit Bijan yang telah disangai terlebih dahulu.
Cara membuat kuah
Masukkan semua bahan kecuali petis ke dalam periuk. Masak sehingga pekat. Kemudian masukkan petis. Kacau sehingga sebati dan masak selama 10 minit kemudian bolehlah tutup api.
Cara menghidang
Potong semua buah-buahan. Ambilkan serba sedikit buah-buahan tersebut dan campurkan dengan sedikit kuah rojak serta kacau sehingga sebati. Taburkan dengan sedikit kacang tanah yang telah ditumbuk serta bijan.
wah...meleleh air liur bila teringat rojak buah...lama dah tak makan ni...
ReplyDelete