Sumber : Maklang / helikonia
Bahan:
250g cream cheese
3 sudu makan gula
1 biji telur gred A
1 sudu teh vanilla essence
6-7 keping biskut digestive - hancurkan
15g butter - cairkan
100g blueberry ready made topping
1 sudu makan apricot gel - cairkan dgn 2 sudu makan air panas
Cara Membuatnya:
1. Gaulkan butter cair dgn biskut digestive, tekan ke dalam loyang bulat 6" x 3"
2. Pukul cream cheese hingga lembut. Kemudian masukkan gula & vanilla essence, pukul lagi serta masukkan telur, pukul hingga rata. Tuangkan ke atas crust yg tlh ditekan ke dalam loyang. Marblekan satu sudu makan blueberry topping ke dlm bancuhan cheese tadi. Bakar pada 170 celcius selama +/- 30minit
3. Setelah kek masak, loosen kek dari loyang tapi keluarkan cuma selepas kek sejuk
campurkan apricot gel dgn blueberry topping hingga rata, tuang ke atas kek
boleh pipekan whipped cream pada keliling kek kalau suka dan sejukkan beberapa jam di dalam peti sejuk sblm dihidang
No comments:
Post a Comment