Monday 20 October 2008

Opor Daging

Sumber : Hanieliza

Bahan-bahannya:

1 kg daging [hiriskan nipis dan bersihkan]
1 biji kelapa [4 cawan santan] / 1 tin santan
2 s/b kerisik
1 s/b gula perang atau gula merah
3 s/b rempah kari daging
1 s/k ketumbar ]
1 s/k jintan manis ]
1 s/k jintan putih ]digoreng hingga garing
2 bunga lawang ]dikisar halus dan gaul dengan rempah kari
1 batang kayu manis ]
3 cengkih & bunga lawang ]
3 keping asam keping
minyak, garam, gula dan serbuk perasa


Bahan tumis:
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

Bahan Mesin:

20 tangkai cili kering
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 batang serai

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin & rempah daging yg digaulkan dan kacau rata.
3. Masukkan daging dan kacau rata sehingga nampak naik minyak.
4. Masukkan santan dan biarkan reneh dengan api yg kecil sehingga mendidih dan daging lembut.
5. Masukkan gula, garam, asam keping dan kerisik dan kacau lagi. Biarkan naik minyak.
6. Hidangkan dengan nasi putih/minyak atau ketupat atau pulut kuning.

No comments:

Post a Comment