Monday 20 October 2008

Karipap Pusing Sedap & Inti Daging

Sumber : Mekarmewangi.blogspot

Untuk 60 biji

*Doh berminyak* :
80gm veg fat-(crisp n dry)
80gm margerin(stoke)
300gm tepung gandum

*Doh biasa* :
700gm tepung gandum
4 camb margerin
2 cwn air suam
2 camt garam
2 camt gula

Cara:

* gaul *Doh berminyak* sampai lembut & berminyak, bahagi 8 biji, bulat2kan
* gaul *Doh biasa* sampai lembut dan licin. juga bahagi 8 biji, bulat2kan
* bungkus *Doh berminyak* dgn *Doh biasa* cam dlm gambar. buat sampai habis.
* leperkan dan canai sampai nipis, bahagi 2. dan gulung.dapat 2 gulung.
* canaikan lagi, dan gulung lagi. dan potong 4.
* ambil 1 potong, canai nipis, isikan dgn inti dan kelim.


Inti Karipap Sedap

(Untuk 60 biji karipap)

Bahan:
600gm kentang - potong dadu
150gm carrot - potong dadu
500gm bawang besar- potong dadu
3/4 cwn daging - potong halus
3/4 cwn minyak
3 camb rempah kari
1 camb bawang putih kisar
2 camb gula
1 1/2 camb garam
1 asam keping

1. dlm kuali , panaskan minyak. masukkan potato & carrot. masak sampai lembut ,angkat. ketepikan.
2. kuali yg sama, masukkan bawang & bawang putih. masak sampai wangi & lembut. masukkan rempah kari. daun kari jika ada. dan masukkan daging. kacau kekejap. masukkan potato & carrot. kacau lagi.
3. masukkan gula & garam & asam keping. bila dah rasa. tutup api. sejukkan

No comments:

Post a Comment