Bahan Inti:
1. Kentang - 1 kilo (dipotong dadu)
2. Rempah kari ikan (1/2 rempah baba's + 1/2 rempah adabi)
3. Udang kering - lebih kurang 1/2 genggam (ditumbuk/dikisar)
4. Gula (3 - 4 sudu)
5. Garam secukup rasa
Bahan Kulit Karipap (Doh):
1. Tepung gandum - 1/2 kilo
2. Minyak masak/margerin (dicairkan) - 1/2 cawan - ni bahan rahsianya
3. Air garam - secukup rasa
Cara-caranya:
Inti
1. Panaskan sedikit minyak
2. Tumis rempah (api jangan terlalu besar)
3. Masukkan air + kentang + garam + gula
4. Sekiranya air sudah kering tetapi kentang belum empuk, masukkan air lagi sehingga empuk dan kering. siap!
Kulit (Doh)
1. Gaul rata tepung dan minyak (sehingga boleh dikepal) jika tidak tambah sedikit minyak lagi.
2. Masukkan air garam, dan adun sampai licin permukaannya.
Seterusnya, masukkan inti dalam tepung yang diuli (kalau guna mesin tu ambil saiz 4 baru..rangup!).. dan goreng dalam api yang sederhana.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete